Pigwoniada i pigwówka - zastosowania soku z pigwowca!

Zastosowanie soku z pigwowca

Ze względu na wysoką kwasowość sok z pigwowca raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na wypicie czystego soku decydują się tylko wytrawni smakosze. Jednak z uwagi na niezaprzeczalne walory prozdrowotne dobrze byłoby włączyć go do swojego menu. Przede wszystkim sok z pigwowca może być wykorzystany do produkcji napojów (alkoholowych i bezalkoholowych) oraz wyrobów cukierniczych. Na bazie soku można przyrządzić m. in. przepyszną pigwoniadę przynoszącą orzeźwienie w upalne dni oraz nalewkę rozgrzewającą ciało i umysł w długie zimowe wieczory. Z powodzeniem może być stosowany do polepszania smaku różnorodnych produktów owocowych i warzywnych, a także do aromatyzowania różnych przetworów. Może stanowić dodatek do herbatek, lodów, serków i jogurtów. Z uwagi na dużą zawartość pektyn może być wykorzystany do produkcji galaretek owocowych. Natomiast ze względu na wysoką kwasowość sok z owoców pigwowca może być używany w kuchni jako naturalny składnik zakwaszający, zastępujący cytryny. 

 

Przepis na pigwoniadę

  1. Sok z pigwowca rozcieńczyć wodą w stosunku 1:8-10 (1 część soku na 8-10 części wody)
  2. Dosłodzić cukrem lub miodem według własnych potrzeb
  3. Dodać liście mięty
  4. Podawać po schłodzeniu

 

Przepis na nalewkę na soku z pigwowca

Składniki:

1 część soku z pigwowca

1 część spirytusu 70%

cukier lub miód (ilość według uznania)

Wykonanie:

  1. Cukier lub miód rozpuścić w soku i połączyć ze spirytusem.
  2. Przelać do butelek.
  3. W zależności od upodobań można dodać korę cynamonu, goździki, wanilię przekrojoną wzdłuż, skórkę pomarańczową itp. 
  4. Odstawić na kilka miesięcy aż nabierze dojrzałości.

Sok z pigwowca możesz już dzisiaj nabyć w naszym sklepie! Zapraszamy! 

Fotorelacja